Τι είναι το API;

τι είναι το api

Τι είναι το API;

Τι είναι το API;

API είναι το ακρωνύμιο για το Application Programming Interface, το οποίο είναι ένας μεσάζων λογισμικό που επιτρέπει σε δύο εφαρμογές να μιλήσουν μεταξύ τους. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή όπως το Facebook, στέλνετε ένα άμεσο μήνυμα ή ελέγχετε τον καιρό στο τηλέφωνό σας, χρησιμοποιείτε API.

 

Παραδείγματα API:

Όταν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο, η εφαρμογή συνδέεται στο Internet και στέλνει δεδομένα σε ένα διακομιστή. Στη συνέχεια, ο διακομιστής ανακτά αυτά τα δεδομένα, τα ερμηνεύει, εκτελεί τις απαραίτητες ενέργειες και τα στέλνει πίσω στο τηλέφωνό σας. Στη συνέχεια, η εφαρμογή ερμηνεύει αυτά τα δεδομένα και σας παρουσιάζει τις πληροφορίες που θέλατε με αναγνώσιμο τρόπο. Αυτό είναι ένα API – όλα αυτά συμβαίνουν μέσω API.

 

Ας δούμε ένα παράδειγμα από την καθημερινότητα μας.

Φανταστείτε ότι κάθεστε σε ένα τραπέζι σε ένα εστιατόριο με ένα μενού επιλογών για να παραγγείλετε. Η κουζίνα είναι το μέρος του “συστήματος” που θα προετοιμάσει την παραγγελία σας. Αυτό που λείπει είναι ο κρίσιμος σύνδεσμος για να επικοινωνήσετε την παραγγελία σας στην κουζίνα και να παραδώσετε το φαγητό σας πίσω στο τραπέζι σας. Εκεί μπαίνει ο σερβιτόρος. Ο σερβιτόρος είναι ο αγγελιοφόρος που παίρνει το αίτημα ή την παραγγελία σας και λέει στην κουζίνα τι να κάνει. Στη συνέχεια, ο σερβιτόρος σας παραδίδει την απάντηση που σε αυτή την περίπτωση, είναι το φαγητό. Ο σερβιτόρος λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση είναι το API!

 

Ας δούμε και ένα πραγματικό παράδειγμα API.

Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς θα έχουν χρησιμοποιήσει κάποια πλατφόρμα αναζήτησης ξενοδοχείων. Αναζητώντας λοιπόν για το κατάλληλο κατάλυμα, έχετε μια ποικιλία επιλογών, όπως μέρος, ημερομηνίες, άτομα κλπ. Αφού εισάγετε όλες τις απαραίτητες επιλογές αλληλεπιδράτε με τον ιστότοπο για να αποκτήσετε πρόσβαση στη βάση δεδομένων της και να δείτε αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε αυτές τις ημερομηνίες και ποιο μπορεί να είναι το κόστος.

Ο ιστότοπος αυτός, αλληλεπιδρά με το API του ξενοδοχείου που επιθυμείτε. Το API είναι η διεπαφή που, όπως και ο εξυπηρετικός σερβιτόρος σας, μπορεί να ζητηθεί από αυτή τον ιστότοπο ώστε να λάβει πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του ξενοδοχείου για να κλείσει κάποιο δωμάτιο. Στη συνέχεια, το API λαμβάνει την απάντηση του ξενοδοχείου στο αίτημά σας και την παραδίδει απευθείας στον ιστότοπο, ο οποίος στη συνέχεια σας δείχνει τις πιο ενημερωμένες, σχετικές πληροφορίες.

 

Με πολύ απλά λόγια, ένα API είναι ένας αγγελιοφόρος, που στέλνει στο σύστημα το αίτημα του χρήστη και έπειτα επιστρέφει πίσω την απάντηση.

No Comments

Post A Comment