Τι είναι το HTTP & HTTPS και ποια η διαφορά τους;

http & https

Τι είναι το HTTP & HTTPS και ποια η διαφορά τους;

Τι είναι το HTTP & HTTPS και ποια η διαφορά τους; Οι περιστασιακοί χρήστες σπάνια τα παρατηρούν, αλλά το HTTP (ή, http://) και το HTTPS (https://) είναι και οι δύο επιλογές για την έναρξη μιας διεύθυνσης URL, παρουσιάζοντας μια σημαντική διαφορά σε όλες αυτές τις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι σε καθημερινή βάση. Ακόμα κι αν δεν είσαι πολύ πρόθυμος να μάθεις πώς λειτουργούν τα πράγματα, στοιχηματίζουμε ότι αυτό θα διευρύνει τους ορίζοντές σου. Θεώρησέ το ως το πρώτο σου μάθημα αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

 

HTTP (Hypertext Transfer Protocol)

Κάθε σύνδεση URL που ξεκινά με HTTP χρησιμοποιεί έναν βασικό τύπο “πρωτοκόλλου μεταφοράς υπερκειμένου”. Αυτό το πρότυπο πρωτοκόλλου δικτύου είναι αυτό που επιτρέπει στα προγράμματα περιήγησης ιστού και τους διακομιστές να επικοινωνούν μέσω της ανταλλαγής δεδομένων.

Το HTTP επιτρέπει τη σύνδεση κατ ‘απαίτηση. Δηλαδή, κάνεις κλικ σε έναν σύνδεσμο, ζητώντας μια σύνδεση και το πρόγραμμα περιήγησης ιστού σου στέλνει αυτό το αίτημα στο διακομιστή, ο οποίος ανταποκρίνεται ανοίγοντας τη σελίδα. Όσο πιο γρήγορη είναι η σύνδεση, τόσο πιο γρήγορα παρουσιάζονται τα δεδομένα.

Ως “πρωτόκολλο επιπέδου εφαρμογής”, το HTTP παραμένει επικεντρωμένο στην παρουσίαση των πληροφοριών, αλλά ενδιαφέρεται λιγότερο για τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι πληροφορίες ταξιδεύουν από το ένα μέρος στο άλλο. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι το HTTP μπορεί να υποκλαπεί και ενδεχομένως να τροποποιηθεί, καθιστώντας ευάλωτες τόσο τις πληροφορίες όσο και τον δέκτη πληροφοριών (που είστε εσείς).

 

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure)

Το HTTPS δεν είναι το αντίθετο του HTTP, αλλά θα λέγαμε μια εξέλιξη του. Τα δύο είναι ουσιαστικά τα ίδια, καθώς και τα δύο αναφέρονται στο ίδιο “πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου” που επιτρέπει την παρουσίαση των ζητούμενων δεδομένων ιστού στην οθόνη σας. Ωστόσο, το HTTPS εξακολουθεί να είναι ελαφρώς διαφορετικό, πιο προηγμένο και πολύ πιο ασφαλές.

Με απλά λόγια, το πρωτόκολλο HTTPS είναι μια επέκταση του HTTP. Αυτό το “S” στη συντομογραφία προέρχεται από τη λέξη Secure και τροφοδοτείται από το Transport Layer Security (TLS) [ο διάδοχος του Secure Sockets Layer (SSL)], την τυπική τεχνολογία ασφαλείας που δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ ενός διακομιστή ιστού και ενός προγράμματος περιήγησης.

Χωρίς HTTPS, τα δεδομένα που εισάγετε στον ιστότοπο (όπως το όνομα χρήστη / κωδικό πρόσβασής σας, η πιστωτική κάρτα ή τα τραπεζικά στοιχεία σας, οποιαδήποτε άλλα δεδομένα υποβολής φόρμας κ.λπ.) θα αποστέλλονται με απλό κείμενο και, ως εκ τούτου, θα είναι ευαίσθητα σε υποκλοπή ή υποκλοπή. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε ότι ένας ιστότοπος χρησιμοποιεί HTTPS πριν εισαγάγετε οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκτός από την κρυπτογράφηση των δεδομένων που μεταδίδονται μεταξύ του διακομιστή και του προγράμματος περιήγησής σας, η TLS ελέγχει επίσης τον διακομιστή με τον οποίο συνδέεστε και προστατεύει τα δεδομένα που μετέδωσε από παραποίηση.

Σκέψου το έτσι: το HTTPS είναι το ισοδύναμο ενός προορισμού, ενώ το SSL ισοδυναμεί με ταξίδι. Το πρώτο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των δεδομένων στην οθόνη σας και το δεύτερο διαχειρίζεται τον τρόπο με τον οποίο φτάνει εκεί. Μαζί, μετακινούν δεδομένα με ασφαλή τρόπο.

 

Πλεονεκτήματα του HTTP:

  • Το HTTP μπορεί να εφαρμοστεί με άλλο πρωτόκολλο στο Διαδίκτυο ή σε άλλα δίκτυα
  • Οι σελίδες HTTP αποθηκεύονται σε cache υπολογιστών και διαδικτύου, επομένως είναι γρήγορα προσβάσιμες
  • Ανεξάρτητη πλατφόρμα που επιτρέπει τη μεταφορά μεταξύ πλατφορμών
  • Δεν χρειάζεται υποστήριξη χρόνου εκτέλεσης
  • Χρησιμοποιήσιμος πέρα από τα τείχη προστασίας! Οι παγκόσμιες εφαρμογές είναι δυνατές
  • Δεν είναι προσανατολισμένη στη σύνδεση. Επομένως, δεν υπάρχουν γενικά έξοδα δικτύου για τη δημιουργία και διατήρηση κατάστασης περιόδου λειτουργίας και πληροφοριών

Πλεονεκτήματα του HTTPS

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τοποθεσίες που τρέχουν πάνω από το HTTPS θα έχουν μια ανακατεύθυνση στη θέση τους. Επομένως, ακόμα και αν πληκτρολογήσετε HTTP:// θα ανακατευθύνει σε ένα https μέσω ασφαλούς σύνδεσης
  • Επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν ασφαλείς συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η ηλεκτρονική τραπεζική.
  • Η τεχνολογία SSL προστατεύει τους χρήστες και δημιουργεί εμπιστοσύνη
  • Μια ανεξάρτητη αρχή επαληθεύει την ταυτότητα του κατόχου του πιστοποιητικού. Έτσι, κάθε πιστοποιητικό SSL περιέχει μοναδικές πληροφορίες με έλεγχο ταυτότητας σχετικά με τον κάτοχο του πιστοποιητικού.

 

Περιορισμοί του HTTP

  • Δεν υπάρχει προστασία προσωπικών δεδομένων, καθώς ο καθένας μπορεί να δει περιεχόμενο
  • Η ακεραιότητα των δεδομένων είναι ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς κάποιος μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρωτόκολλο HTTP είναι μια ανασφαλής μέθοδος, καθώς δεν χρησιμοποιούνται μέθοδοι κρυπτογράφησης.
  • Δεν είναι σαφές για ποιον μιλάς. Οποιοσδήποτε υποκλέψει το αίτημα μπορεί να λάβει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης.

 

Περιορισμοί του HTTPS

  • Το πρωτόκολλο HTTPS δεν μπορεί να σταματήσει να κλέβει εμπιστευτικές πληροφορίες από τις σελίδες που είναι αποθηκευμένες στο πρόγραμμα περιήγησης
  • Τα δεδομένα SSL μπορούν να κρυπτογραφηθούν μόνο κατά τη μετάδοση στο δίκτυο. Έτσι, δεν μπορεί να καθαρίσει το κείμενο στη μνήμη του προγράμματος περιήγησης
  • Το HTTPS μπορεί να αυξήσει τα υπολογιστικά γενικά έξοδα καθώς και τα γενικά έξοδα δικτύου του οργανισμού

 

Ποιο είναι καλύτερο, HTTP ή HTTPS;

Εάν εξετάζετε την κύρια διαφορά μεταξύ HTTP και HTTPS, το HTTPS έχει προφανώς ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Άλλωστε, δεν θα θέλατε ο ιστότοπός σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής;

Εάν όμως, δεν έχετε μια σελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου και δεν αποδέχεστε δυνητικά ευαίσθητες πληροφορίες από τους επισκέπτες του ιστότοπού σας, τότε ίσως σκέφτεστε ότι η μετάβαση σε έναν ιστότοπο HTTPS δεν είναι τόσο απαραίτητη και ότι κάτι τέτοιο είναι μεγαλύτερη ταλαιπωρία από ό, τι χρειάζεται και αξίζει.

No Comments

Post A Comment