UI και UX σχεδιασμός και οι διαφορές τους

UI και UX σχεδιασμός και οι διαφορές τους

UI και UX σχεδιασμός και οι διαφορές τους

Το User Interface (UI) περιβάλλον εργασίας χρήστη και το User Experience (UX) η εμπειρία χρήστη είναι δύο όροι που μπορεί να ακούσετε να αναφέρονται συχνά σε τεχνολογικούς κύκλους (και μερικές φορές εναλλακτικά). Αλλά τι σημαίνουν πραγματικά και τι σημαίνει να είσαι σχεδιαστής UX ή UI;

Το περιβάλλον εργασίας χρήστη αναφέρεται στις οθόνες, τα κουμπιά, τις εναλλαγές, τα εικονίδια και άλλα οπτικά στοιχεία με τα οποία αλληλεπιδράτε όταν χρησιμοποιείτε έναν ιστότοπο, μια εφαρμογή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Το UX αναφέρεται σε ολόκληρη την αλληλεπίδραση που έχετε με ένα προϊόν, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο αισθάνεστε για την αλληλεπίδραση. Ενώ το UI μπορεί σίγουρα να έχει αντίκτυπο στο UX, τα δύο είναι ξεχωριστά, όπως και οι ρόλοι που παίζουν οι σχεδιαστές.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς οι ρόλοι του σχεδιαστή UI και του σχεδιαστή UX αλληλεπικαλύπτονται και διαφέρουν.

Διαφορές μεταξύ UI και UX σχεδιασμού

Η ανάπτυξη ενός προϊόντος που θα αγαπηθεί, συχνά απαιτεί τόσο καλό UI όσο και καλό UX. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να έχετε μια τραπεζική εφαρμογή που φαίνεται υπέροχη και έχει καλή πλοήγηση (UI). Αλλά αν η εφαρμογή φορτώνει αργά ή σας κάνει να κάνετε κλικ σε πολλές οθόνες για να μεταφέρετε χρήματα (UX), δεν έχει σημασία πόσο καλή φαίνεται. Πιθανότατα δεν θα θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε.

Από την άλλη, ένας ιστότοπος θα μπορούσε να φορτωθεί με μοναδικό, χρήσιμο περιεχόμενο οργανωμένο με λογικό και διαισθητικό τρόπο. Αλλά αν φαίνεται ξεπερασμένος ή δε μπορεί εύκολα ο χρήστης να καταλάβει πώς να μετακινηθεί μεταξύ οθονών ή να μετακινηθεί ανάμεσα στις επιλογές, είναι πιθανό να φύγει από τον ιστότοπο.

Τόσο οι σχεδιαστές UI όσο και οι σχεδιαστές UX διαδραματίζουν βασικούς ρόλους στον κύκλο ζωής ανάπτυξης προϊόντων.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του καθενός;

Οι σχεδιαστές UX εστιάζουν τη δουλειά τους στην εμπειρία που έχει ένας χρήστης με ένα προϊόν. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν προϊόντα που είναι λειτουργικά, προσβάσιμα και ευχάριστα στη χρήση. Ενώ ο όρος UX ισχύει συχνά για ψηφιακά προϊόντα, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε μη ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες (όπως ένα δοχείο καφέ ή ένα σύστημα μεταφοράς). Οι συνήθεις εργασίες για έναν σχεδιαστή UX μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διεξαγωγή έρευνας χρηστών για τον προσδιορισμό στόχων, αναγκών, συμπεριφορών που σχετίζονται με μια αλληλεπίδραση του προϊόντος
  • Ανάπτυξη προσωπικοτήτων χρηστών
  • Δημιουργία χαρτών διαδρομής χρήστη για την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ένας πελάτης αλληλεπιδρά με ένα προϊόν
  • Δημιουργία wireframes και πρωτοτύπων για τη βελτίωση της εμφάνισης του τελικού προϊόντος
  • Εκτέλεση δοκιμών για την επικύρωση αποφάσεων σχεδιασμού και τον εντοπισμό προβλημάτων
  • Συνεργασία με ενδιαφερόμενους, σχεδιαστές περιβάλλοντος εργασίας χρήστη και προγραμματιστές

Οι σχεδιαστές UI δημιουργούν τα γραφικά τμήματα των εφαρμογών, των τοποθεσιών Web και των συσκευών για κινητές συσκευές, δηλαδή τα στοιχεία με τα οποία αλληλεπιδρά άμεσα ένας χρήστης. Σε αντίθεση με το UX, το οποίο μπορεί να ισχύει για σχεδόν οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία, ο όρος UI ισχύει αποκλειστικά για ψηφιακά προϊόντα. Ένας σχεδιαστής περιβάλλοντος εργασίας χρήστη επιδιώκει να κάνει τις εφαρμογές και τους ιστοτόπους οπτικά ελκυστικούς και εύκολους στην πλοήγηση. Οι συνήθεις εργασίες ενός σχεδιαστή περιβάλλοντος εργασίας χρήστη περιλαμβάνουν:

  • Οργάνωση διατάξεων σελίδας
  • Επιλογή παλετών χρωμάτων και γραμματοσειρών
  • Σχεδίαση αλληλεπιδραστικών στοιχείων, όπως scrollers, toggles, κουμπιά, πτυσσόμενα μενού και πεδία κειμένου
  • Δημιουργία πλαισίων και διατάξεων υψηλής πιστότητας για να δείξουν πώς θα μοιάζει το τελικό σχέδιο
  • Στενή συνεργασία με προγραμματιστές για τη μετατροπή σχεδίων σε λειτουργικό προϊόν
No Comments

Post A Comment